Czy jesteś pracodawcą?
Zdobądź informacje
0

Aktualne Wyszukiwanie

Zapisz swoje aktualne wyszukiwanie a otrzymasz bezpłatnie pasujące oferty pracy na maila!

Aktualne filtry

Możesz dalej zawęzić swoje wyszukiwanie wybierając poniżej jedno lub więcej kryteriów filtrujących.

    Oferty pracy jako Kucharz: 1126 Oferty pracy online

    Oferty pracy jako Kucharz: 1 126 Oferty pracy online

    1126 Oferty pracy jako Kucharz

    Oferty pracy jako Kucharz

    Powodzenia w szukaniu pracy!

    Aktualnie mamy: 1126 ofert pracy jako kucharz. Najnowsze oferty pracy w najciekawszych miejscach tylko na naszej stronie! Możesz użyć filtrów, aby wybrać interesującą Cię lokalizację, język, branżę lub więcej. Używając opcji „Aplikuj teraz” możesz w szybki i łatwy sposób aplikować na dane stanowisko.


    Na naszym portalu zawsze znajdziesz ogłoszenia o pracę dla kucharza w Polsce i za granicą. Zarówno w renomowanych hotelach, jak i lokalnych rodzinnych restauracjach.


    Jednym kliknięciem otwierasz interesującą Cię ofertę i od razu masz dostęp do szczegółowych informacji na temat oferowanej pracy jak i o samym pracodawcy. Przeglądaj więc na bieżąco ogłoszenia znajdujące się na HOTELCAREER i aplikuj bezpośrednio online na odpowiadające Ci oferty pracy jako kucharz.

    Wybierz interesujące Cię miasto, aby zobaczyć oferty pracy:

    Warszawa
    Mazowieckie
    Poznań
    Kraków
    Wrocław
    Pomorskie

    Praca w kuchni

    Kucharz (fr. Cuisinier)

    to osoba, która przygotowuje posiłki. Jest to jeden z najstarszych i najważniejszych zawodów w społeczeństwie, potrzebny zawsze i wszędzie jako osoba organizująca i przygotowująca jedzenie dla innych. Jego typowymi obowiązkami są przygotowywanie posiłków oraz realizacja zamówień.


    Zazwyczaj kucharz znajdzie zatrudnienie w restauracji, hotelu lub firmie kateringowej. Coraz częściej jednak może również znaleźć zatrudnienie w różnych niezwykłych miejscach, takich jak food trucki, schroniska górskie, parki rozrywek, statki rejsowe i więcej. Szczegółowy opis tych zadań zależy od zajmowanej pozycji w zespole lub od kuchni świata, w której dana restauracja serwuje dania.

    Czasem kucharz musi także przejąć inne obowiązki, takie jak:
    • kontrola stanu potrzebnych składników,
    • składanie zamówień i prowadzenie spisów ilości półproduktów,
    • tworzenie nowych przepisów,
    • weryfikacja dostaw,
    • utrzymywanie porządku w miejscu pracy lub/i w magazynie żywności,
    • współtworzenie menu.

    Ze względu na róznorodność kuchni świata oraz różnych zadań kucharza każdy w tym zawodzie ma szansę odnaleźć swoją specjalizację. Niewątpliwie jest to trudne wyzwanie, które wymaga nie tylko szerokiej praktyki, wiedzy na temat potraw i wartości odżywczych, ale i zmysłu artystycznego, jak i dużej sprawności fizycznej. Praca ta daje również dużą satysfakcję, gdy stworzone dzieło znajduje uznanie najbardziej wyrachowanych smakoszy.

    Obecne trendy pracy stawiają również przed tym zawodem nowe wyzwania, nie tylko wzorowego wykonywania codziennej pracy, ale również odkrywania nowych smaków i potraw, które wpasują się w rozmaite gusta na przykład wegan lub wegetarian. Kucharz musi także dysponować wiedzą na temat składników odżywczych, a szczególnie potencjalnych alergenów. Dlatego praca kucharza jest pełna codziennych wyzwań.


    Popularne nazwy poszczególnych specjalizacji dla kucharza:

    Chef de Cuisine (fr.) lub executive chef (eng.) – Szef kuchni – opracowuje kartę dań, organizuje zadania kucharza, poszczególnych stacji, dba o porządek i higienę pracy. Jego praca jest kluczowa do poprawnego i sprawnego działania kuchni.

    Chef de Partie – kucharz zespołu – przygotowywuje dania w zakresie swojego stanowiska, zazwyczaj pewien konkretny przydział dań.

    Chef de Partie Gardemanger – jest to kucharz odpowiedzialny za zimne przekąski,

    Poissonier – ten kucharz zajmuje się daniami z ryb I skorupiaków,

    Pâtissier – Cukiernik – odpowiedzialny za przyrządzanie deserów, ciastek, tortów, wypieków i wyrobów cukierniczych,

    Boulanger – piekarz – dbają o świeże, oryginalnie wypieczone pieczywo,

    Chef de Rang – kucharz stacji, inaczej zwanej także rewirami.

    Poza tym stosuje się jeszcze: Demichef de Rang, Pizza chef, Sushi chef i wiele innych. Kucharz może wybrać rozmaite specjalizacje lub oferty pracy i szkolić się w różnych kuchniach.


    Interesuje Cię zawód kucharz? Nie znalazłeś idealnej oferty pracy dla siebie? Zapisz naszego Agenta Pracy, a będziesz otrzymywał dopasowane do twoich preferencji ogłoszenia na e-mail.